Wat is Chiro?

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en België. Ze bestaat uit een kleine duizend groepen en een regionale en Vlaamse structuur die die groepen ondersteunt. De Chirogroepen brengen kinderen en jongeren in hun vrije tijd samen, zonder onderscheid. Via spel laten we hen ervaringen opdoen, leren we hen samenleven en bieden we hen een kijk op zichzelf en op de wereld.

Chiromeisjes Retie is voor alle meisjes vanaf het eerste leerjaar. Het is de ideale oplossing voor het opvullen van die zondag waarop je je wel eens durft vervelen. Wij zijn een toffe bende om mee te stoeien en te lachen, te spelen en te knutselen, te praten en te zingen, te dansen en te vieren, te gek-doen en ons te rotamuseren!!! 

De leden zitten per leeftijd bij elkaar. Dit noemen we een afdeling. Bij elke afdeling staan leidsters. Zij zorgen er voor dat de kinderen zich wekelijks amuseren. Al zin om mee te doen? Hé, dan hebben we goed nieuws voor jou, want voor alle kinderen vanaf het eerste leerjaar hebben wij onze bal, het kringspelletje, de knutseldag klaarliggen, om er samen met jou een gezellige namiddag van te maken.

Waneer is het Chiro?

Het is Chiro op zondagnamiddag. De leden zijn welkom vanaf 13.45u en worden vooraan opgewacht door enkele leidsters. Om 14.00u starten we met een korte formatie. We gaan gezellig bij elkaar staan en overlopen wat ons in de namiddag te wachten staat. We zeggen een gebed op, zingen een liedje en vertellen enkele chironieuwtjes.

Het einduur van de chiro is afhankelijk van de afdeling en van het seizoen. Vanaf 26 maart 2017 tot en met 22 oktober 2017 telt het zomeruur. Voor de Bengels, Pinkels, Sterren, Kwiks en Superkwiks eindigt de Chiro om 17.30u. De Tippers, Tiptiens, Aspi's en Superaspi's eindigen om 18.00u. Vanaf 28 oktober 2017 tot en met 18 maart 2018 telt het winteruur. Voor de Bengels, Pinkels, Sterren, Kwiks en Superkwiks eindigt de Chiro om 17.00u. De Tippers, Tiptiens, Aspi's en Superaspi's eindigen om 17.30u. De leden worden na de Chiro door de leiding naar het straat gebracht. Je moet dus niet tot achteraan komen om je dochter op te halen. 

Op onze kalender vind je terug waneer het wel of geen chiro is. Op de papieren versie staan twee fouten (Sinte Mette en Boem Chirojongens), de online versie is helemaal correct. 

Waar is het Chiro?

De lokalen van de meisjeschiro bevinden zich in de Pijlstraat in Retie. Elke afdeling heeft zijn eigen lokaal. Rond het gebouw ligt een verhard plein en een grasveld.

Vieruurtje

Tijdens de chiro houden we een vieruurtje. Tijdens deze pauze hebben de kinderen de mogelijkheid vrij te spelen en iets te eten of te drinken. Je mag dan een koek of een stukje fruit meebrengen. Voor een halve euro kan je een drankje kopen of een zakje chips kopen. 

Uniform

Vanaf de Kwiks moet je verplicht een uniform dragen. Dat wil zeggen blauwe sokken, beige short/rok, Chiro T-shirt/topje en een Chiro-trui/hemd. We verkopen op onze Chiro geen sokken, shorten/rokken en officiele T-shirten en truien/hemden. Hiervoor moet je naar de Banier, de dichtstbijzijnde is in de Sint-Antoniusstraat 37 in Turnhout.  

De truien en T-shirten van onze eigen Chiro kan je uiteraard wel op de Chiro kopen. De verkoop loopt in de maanden oktober en februari. Kostprijs van de truien is 20 euro en van de T-shirten 5 euro. 

Het is niet de bedoeling dat je je beste kleren aan doet voor de Chiro. Onze leden moeten zich immers kunnen uitleven. Houd daar als ouder rekening mee.